Menu
Openingstijden

Willem Gispen

Willem Hendrik Gispen is geboren in Amsterdam op 7 december 1890. Hij studeerde de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam (voorloper van de Willem de Koning Academie). In 1916 besloot hij een kleine smederij te starten aan de Coolsestraat in Rotterdam, W.H. Gispen & Co. Hier produceerde hij met twee personeelsleden ambachtelijke kunstnijverheid. Vele van zijn opdrachten kreeg hij doormiddel van de architecten waarmee hij een netwerk heeft opgebouwd in zijn studietijd. Al snel breidde de productie zich uit van lampen tot houten meubilair.
Waarom Plaisier Interieur?
Ruim 125 jaar ervaring
7.000m² inspiratie!
CBW Erkend
Deskundig advies
CBW Certificaat
Deskundig interieuradvies?
Onze interieurontwerpers helpen u graag uw interieurwensen waar te maken.

Over Willem Gispen

Willem Hendrik GispenWillem Hendrik Gispen is geboren in Amsterdam op 7 december 1890. Hij studeerde de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam (voorloper van de Willem de Koning Academie). In 1916 besloot hij een kleine smederij te starten aan de Coolsestraat in Rotterdam, W.H. Gispen & Co. Hier produceerde hij met twee personeelsleden ambachtelijke kunstnijverheid. Vele van zijn opdrachten kreeg hij doormiddel van de architecten waarmee hij een netwerk heeft opgebouwd in zijn studietijd. Al snel breidde de productie zich uit van lampen tot houten meubilair.

In 1927 bracht Willem Hendrik Gispen zijn lampen op de markt onder de naam Giso. Om kracht achter zijn producten te zetten koos hij ervoor affiches en reclamedrukwerk te laten ontwerpen door ontwerpers die deel uitmaakte van de moderne beweging. Om alle producten goed tentoon te stellen en te verspreiden, werden er over de hele wereld toonzalen geopend. Zo verwierf het bedrijf van Willem Hendrik Gispen opdrachten vanuit de hele wereld. Daarnaast begon Gispen met het ontwerpen en produceren van stalenbuis meubelen voor kantoren en woningen. De absolute doorbraak voor dit meubilair was een opdracht om de Van Nellefabriek van kantoormeubilair te voorzien. Dit zorgde voor een verhuizing naar Culemborg, waar de fabriek en het bedrijf werden heropend en tot op heden zijn gevestigd. Ze stapten over van ambachtelijke naar machinale productie. De verhuizing betekende een opschaling van de productiecapaciteit en de toepassing van technische vernieuwingen.

De crisis in de jaren dertig betekende bijna het einde voor de fabriek. De fabriek kon gereorganiseerd worden door enkele financiële schenkingen van relaties. Gispen kreeg een directeur naast zich, de scheepbouwkundig ingenieur W. F. van Osselen. In 1949 trok Willem Hendrik Gispen zich terug als directeur, maar bleef zich wel bezighouden met industriële vormgeving. Na vele mooie ontwerpen te hebben gemaakt, stopte Willem Hendrik Gispen in 1960 met ontwerpen. Daarna bleef hij altijd actief op kunstzinnig gebied. U vindt diverse Gispen ontwerpen bij Plaisier Interieur van het merk Dutch Originals.

Ontvang ons nieuwste magazine!

Nu verkrijgbaar. Meld u aan en ontvang binnen enkele dagen ons magazine bij u thuis!